BLOG

Pigmentvlekken, een vervelend huidbeeld

Pimentvlekken, vaak geeft het een ongelijkmatig huidbeeld en je kan er ouder door lijken. Soms zijn het hele kleine vlekjes, maar het kunnen ook hele storende grote vlekken worden. Vaak worden pigmentvlekken als cosmetisch storend gezien. Hoe ontstaan pigmentvlekken en een nog belangrijkere vraag, krijg je ze weg?

Hoe ontstaan pigment?

De meeste pigmentvlekken worden veroorzaakt door regelmatige blootstelling aan zonlicht zonder bescherming. De zon activeert pigmentcellen en maken je huid bruiner. Zo beschermt het lichaam zich op natuurlijke wijze tegen uv-straling. Maar stel jij jouw huid langdurig onbeschermd bloot aan de zon, dan kunnen de pigmentcellen een overreactie geven. De cellen maken te veel pigment aan en dat uit zich in pigmentvlekken op de huid, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Vandaar dat ik altijd hamer op het gebruik van een zonnefactor over je dagelijkse verzorging heen.

Ook kunnen pigmentvlekken ontstaan door verandering in de hormoonhuishouding, zoals bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap (zwangerschapsmasker) of gebruik van de anticonceptiepil. Of kunnen het gevolg zijn van bepaalde ziekte of medicijnen.

Helaas kunnen pigmentvlekken ook ontstaan door huidschade. Denk hierbij aan wondgenezing, acne en ontstekingen. Dit is grotendeels te voorkomen door de genoemde huidschade zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht en intensief te beschermen tegen zonlicht.

KOM JE ER VANAF?

Er zijn tal van mogelijkheden om pigment te verminderen. Of je er helemaal vanaf komt is ook van de eigen huid afhankelijk. Hoe deze de behandelingen accepteert en natuurlijk hoe trouw jijzelf bent aan de adviezen.

In de salon adviseer ik de glycolzuur peeling van Jan Marini en de microneedling behandeling van Dermaroller. Als je huid gevoelig is voor pigmentaanmaak dan zal dit altijd zo blijven. Na de behandeling is het pigmentprobleem niet blijvend verholpen en kan het helaas ook terug komen. Maaaar! We kunnen het pigment wel heel goed onder controle houden met de op maat gemaakte behandelingen en een dagelijkse skin care routine thuis.

SMEREN

Je hebt verschillende crèmes en serums die de pigmentatie vermindering bevorderen. Het is allereerst heel belangrijk om iedere dag een zonnebrand te gebruiken! Een dag crème met SPF is niet voldoende in dit geval. Maak op zonnige dagen geen gebruik van parfum, alcohol en paarbenen op de huid, dit kan namelijk zorgen voor extra stimulans van pigmentvlekken. Om de behandelingen te ondersteunen is het ten zeerste aan te raden om thuis ook de geadviseerde producten te gerbuiken. IK Skin PErfection en Jan Marini bieden ultieme op maat gemaakte thuis producten om jou resultaat een flinke boost te geven en te ondersteunen.

PERSOONLIJK ADVIES

Heb jij last van storende pigmentvlekken en wil je graag persoonlijk advies over passende behandelingen en producten? Maak dan een afspraak voor een (online) huidanalyse. Ik help je heel graag verder naar jouw droomhuid!

Liefs Manon